Termín: | 09.05.2015 |
Téma: | VARENIE a PEČENIE DOBRôT |
Miesto konania: | Myjava (SR - Trenčiansky kraj) Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky |
Web: | www.myjava.sk |
Koštovka páleného
Na 21. ročníku Koštovky páleného sa opäť zídu pestovatelia, profesionálni degustátori a priatelia, aby ochutnávali, degustovali, koštovali, vymieňali si skúsenosti z pestovania ovocia a pálenia destilátov. Skôr, ako sa 9. mája 2015 v Kultúrnom dome Samka Dudíka v Myjave uskutoční toto medzinárodné podujatie, prípravný výbor Koštovky páleného vyhlasuje súťaž, do ktorej sa môže zapojiť každý, kto prinesie 0,3 litra páleného v bielej fľaši, uvedie druh destilátu a rok vypálenia. Vzorky páleného budú rozdelené do kategórii: slivky, durandie, belice, hrušky, jablká, marhule, čerešne a rôzne.
Vzorky je možné odovzdať do 7. apríla 2015 na zberných miestach:
- Kultúrny dom S. Dudíka Myjava – V. Jurenková
- Obecný úrad Stará Myjava
- Obec Lubina – E. Janovic, č.157
Každá vzorka bude zaradená do katalógu Koštovky páleného. Skúste si dať porovnať kvalitu Vášho „všelieku“ s ostatnými a prineste aspoň jednu vzorku do súťaže.
Tradícia
Výroba páleného má v myjavskom kopaničiarskom regióne bohatú tradíciu, pálenky tu ľudia od nepamäti vyrábali, vyrábajú a budú vyrábať aj naďalej. Iste sa však zhodneme, že nie je pálené, ako pálené. To najkvalitnejšie, o ktoré ide aj organizátorom 21. ročníka medzinárodnej Koštovky páleného v Myjave, možno vyrobiť iba z kvalitného kvasu...
Mnohí záhradkári a ovocinári z obavy pokutovania možno ešte stále váhajú o svojej účasti na tomto podujatí, preto im organizátori koštovky citujúc príslušný zákon odkazujú: „Ak sa destilát v technologicky odôvodnenom množstve podrobuje senzorickým, chuťovým, aromatickým testom, prípadným skúškam, teda napríklad degustácii, pričom táto je vykonávaná vyškolenými odborníkmi s príslušným oprávnením alebo odbornými skúsenosťami, degustáciu s koštovkou možno realizovať.
Podmienkou je, že vystavený destilát nebude predmetom ďalšieho predaja."Koštovka páleného jednoznačne uvedené náležitosti spĺňa".
Porovnajte kvalitu vášho domáceho „všelieku“ s ostatnými vystavovateľmi a prineste do súťaže aspoň jednu vzorku. Obohatíte tak podujatie, ktoré si získalo v uplynulých rokoch veľkú popularitu nielen na Myjave, ale už dávno presiahlo hranice kopaničiarskeho regiónu. Kopaničiarske pálenky boli vždy chýrne svojou vysokou kvalitou.
Nuž a kto by sa nechcel porovnávať s tými najlepšími?