Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Dni sliviek a varenie slivkového lekváru 2024 Turá Lúka - 15. ročník

Dni sliviek a varenie slivkového lekváru 2024 Turá Lúka - 15. ročník
Termín: 07.09.2024
Téma: VARENIE a PEČENIE DOBRôT
Miesto konania: Myjava - Turá Lúka (SR - Trenčiansky kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.myjava.sk

Popis

Dni sliviek a varenie slivkového lekváru 2024 Turá Lúka - 15. ročník

Kedy: 7. 9. 2024 o 11:00 - 18:00 h.
Kde: Gazdovský dvor Turá Lúka

Dni sliviek a varenie slivkového lekváru 2024.
V sobotu 7. septembra 2024 sa na Turej Lúke uskutoční podujatie nazvané Dni sliviek a varenie slivkového lekváru, ktoré pripravuje Centrum tradičnej kultúry v Myjave v spolupráci s neziskovou organizáciou Rozvoj cestovného ruchu myjavských kopaníc, Správou majetku mesta Myjava a mestom Myjava.

Typ akcie: cirkevný (ostatné), historické akcie (ľudová tradícia), ostatné (akcie pre celú rodinu, akcie pre deti, akcie pre rodičov)
Bezbariérový vstup na akciu Vstup na akciu povolený so zvieratami Akcia je vhodná pre deti
Pôjde už o 15. ročník tohto obľúbeného podujatia v areáli Gazdovského dvora v Turej Lúke, ktoré je zamerané na prezentáciu a revitalizáciu tradičného ovocinárstva, prednostne pestovania a spracovania sliviek v myjavskom regióne.

Cieľom akcie je uchovávať, revitalizovať a propagovať časť kultúrneho dedičstva, ktorá sa zaoberá problematikou tradičného ovocinárstva, jeho vplyvom na tradičnú stravu regiónu a tiež upriamuje pozornosť na výrobu destilátov v dedinskom prostredí. Projekt podporuje súdržnosť a atraktívnosť prihraničného územia, upevňuje cezhraničnú spoluprácu regiónov, kde majú pestovanie ovocných stromov, obchodovanie, spracovanie ovocia a výroba domácich ovocných destilátov dlhoročnú tradíciu.

Podujatie prezentuje najmä problematiku zakladania a starostlivosti o sady, ochranu a pestovanie pôvodných odrôd sliviek. Poukazuje na rôzne spôsoby a formy spracovania sliviek.

Novinkou v tomto roku bude premietanie etnografického filmu Dominika Tuchyňu s názvom Slepá baba. Film, ktorý bol nakrútený v tridsiatych rokoch minulého storočia, predkladá divákovi otázku, či sa prispôsobiť novej dobe alebo zotrvať v terajšom spôsobe života.

Súčasťou podujatia bude aj kultúrny program, v ktorom sa predstavia ĽH Muzička, Prietržskí heligonkrári a deti z FS Kopaničiarik.

Ostatný program podujatia bude realizovaný v priestoroch Gazdovského dvora a v jeho okolí. Uvidíte tu praktické ukážky spracovania sliviek a tradičného varenia slivkového lekváru, ktoré budú predvádzať členovia FSk Kýčer z Turej Lúky. Kuchyne pre vás pripravia ochutnávku rozličných slivkových špecialít, v detských dielňach si budete môcť vyskúšať varenie slivkových gulí a lekvárových periek. Aj v tomto roku bude pre vás pripravená ovocná tržnica, kde si budete môcť zakúpiť sušené ovocie, slivky, džemy, sirupy, šťavy, lekvár a ďalšie produkty z ovocia. Koštovku páleného a riadenú degustáciu pre vás pripravia zasa členovia OZ Matejovec.

Zároveň bude v dňoch 9. až 13. septembra 2024 pre deti z materských a základných škôl v Gazdovskom dvore Turá Lúka pripravené sprievodné podujatie Varenie slivkového lekváru tradičným spôsobom, ktoré je spojené s rozprávaním o ovocinárskych tradíciách na kopaniciach, školou tanca, spevu a s tradičným občerstvením. V prípade záujmu sa naň môžete záväzne prihlásiť na kontaktoch:

Centrum tradičnej kultúry v Myjave, Partizánska ul. č. 290/17, 907 01 Myjava

tel.: 034/621 32 52, 0918 968 706

e-mail: eva.cmelova@ctk.tsk.sk

Podujatie podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia a Trenčiansky samosprávny kraj.

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies