Termín: | 12.10.2024 |
Téma: | VARENIE a PEČENIE DOBRôT |
Miesto konania: | Nemce (SR - Banskobystrický kraj) Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky |
Web: | www.nemce.sk |
Medzinárodná súťaž vo varení kapustnice a príprave zabíjačkového taniera 2024 Nemce - 16. ročník
Dátum: 10.10.2024
Na našom území kapustnicu varili už Kelti. Preto nie je pôvodnou slovenskou špecialitou ako napríklad bryndzové halušky. Dotváranie pracovného postupu po príchode pobaltských Slovanov však na nej zanechali nezanedbateľnú národnú pečať a stala sa typickým slovenským národným jedlom. Preto kapustnicu radíme k šperkom domácej slovenskej kuchyne.
Zachovalo sa viacero pôvodných receptov na prípravu tejto delikatesy.Našiel sa i recept pri zametaní podlahy pod najznámejším dreveným oltárom na Slovensku. Nález dokazuje, že k priaznivcom kapustnice patril aj majster Pavol z Levoče.
Kapustnica sa pripravuje z kyslej kapusty. Líši sa podľa regiónu a obdobia varenia na pôstnu a sviatočnú. Do pôstnej katolíckej vianočnej (Štedrý deň) sa nedáva mäso, zahusťuje sa napr. bielymi hladkými haluškami, smotanou a roztreným zemiakom.
V luteránskej kapustnici na Vianoce nájdeme aj mäso a všetky ostatné zložky. Vo sviatočnej nájdeme napr. údené mäso a klobásu. Nevyhnutné sú sušené hríby. Vianočná kapustnica sa tradične pripravuje na konci kalendárneho roka.
V regionálnych receptoch kapustnice sú značné rozdiely. V každom kraji, údolí i dedine sa varí vianočná kapustnica trochu inak.
So súťažou vo Zvolenských Nemciach je spojený aj jarmok ľudových remesiel. Budú prezentované typické remeslá pre túto oblasť, ako tkanie kobercov a podobne.
Autor:©Folklorfest.sk