Termín: | 15.02.2014 |
Téma: | ĽUDOVÉ ZVYKY a TRADÍCIE |
Miesto konania: | Bratislava (SR - Bratislavský kraj) Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky |
Web: | www.facebook.com/presporskefasiangy |
Prešporské Fašiangy Bratislava 2014
Voľakedy bolo v Bratislave počuť slovenčinu i maďarčinu, ale aj jidiš ako aj nemčinu. Bola to Bratislava, Pozsony, ale aj Pressburg.
V Bratislave sa postupom času zaužíval názov Prešpork. Aj v ľudovej slovesnosti a pesničkách je známy Prešpork. napr.
"Prešporská kasáreň maľovaná, chlapci ju maľujú pesničkama. . ."
Cieľom podujatia "Prešporské Fašiangy "je ukázať staré zvyky a prepojiť kuchyňu starého Prešporka s modernou Bratislavou.
Maškrtným jazýčkom chceme pripomenúť tradičnú chuť šodó z prešporských vín, fašiangové jabĺčka, fašiangové pampúchy, tradičné šišky či fánky a iné dobroty typické pre toto obdobie.
Samozrejme, že nebudú chýbať ani zabíjačkové špeciality, ako ovarová polievka, chrumkavé škvarky, výborná domáca tlačenka, fajné klobásky, oškvarková pomazánka či voňavá masť - šmalec.
No kto by odolal?
Prídete?
POZOR!!!
Dostali sme veľa dopytov, čo je to "vínové šodó"?
Na 3 porcie vínového šodó potrebujeme:
a) 3 celé vajcia
b) 6 PL kryštálového cukru
c) 250 ml bieleho vína
Postup:
1. Celé vajcia rozšľaháme v miske s kryštálovým cukrom a s 50 ml bieleho vína.
2. Do nádoby s okrúhlym dnom dáme 200 ml vína a rozšľahané vajcia.
3. Šľahačom nad parou ušľaháme do zhustnutia a naplníme do vysokých pohárov.