Termín: | 05.09.2014 - 07.09.2014 |
Téma: | DNI OBCE a MESTA |
Miesto konania: | Slovenský Grob (SR - Bratislavský kraj) Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky |
Web: | www.slovensky-grob.sk |
800 rokov obce Slovenský Grob 2014
Pozvánka na oslavy 800 rokov obce Slovenský Grob - 5-7.9.2014 na terase DK .
Program :
Piatok : 19,oo hod. Ľudová veselica v strede obce, hrá KRYŠTÁL
Sobota :
11,3o hod. Slavnostná Svätá omša v kostole
14,00 Moderátor, privítanie hostí na terase DK v Slovenskom Grobe
14,05 Vystúpenie žiakov ZŠ s MŠ, výstúpenie ZUŠ
14,45 „Dychová hudba Grobanka“.
15,20 Vystúpenie Márie Gašparovičovej - spev
15,30 Dychová hudba Nadličanka, hosť Grobanky
16,05 Hosť D. Fischer, rodák z Grobu, člen Činohry SND
16,15 Dychová hudba Šohajka, hosť Grobanky
16,50 Liturgia – miestny spevácky súbor
17,10 Matica Slovenská – tradičné miestne zvyky
18,10 Vystúpenie hudobnej skupiny Taktici
18,50 Príhovor starostu obce, Odovzdávanie ocenení obce
19,10 Vystúpenie speváka Pavla Hammela
19,55 Vystúpenie husľovo – speváckeho dievčenského tria G Strinx
20,40 Orchester Cigánski diabli
21,35 Ohňostroj
21,55 Diskotéka
01,oo Ukončenie
Nedeľa : 14,oo hod. Futbalový zápas ihrisko OŠK
Súbežne s programom, ktorý sa uskutoční na pódiu terasy DK, budú v parku pri DK stánky, kde bude výroba grobských lokší ( záujemcovia si môžu vyrobiť upiecť a zjesť svoju lokšu ). V ďalšom stánku bude maľovanie husičiek deťmi ZŠ. V stánkoch bude aj tradičná remeselná výroba v regióne, ako výroba fujár, drotárska výroba, keramikár .....
V ďalších stánkoch sa môžu návštevníci občerstviť...
Obec leží dva kilometre od mestečka Pezinok na rovine vedľa Malých Karpát. Slovenský Grob je známy chovom a predajom husí a kačíc a najmä usporiadavaním husacích hodov vo viacerých známych miestnych reštauračných zariadeniach. Znalci husaciny a dobrého vína chodia za pečenými husami každoročne. K husacine sa podávajú lokše, burčiak a malokarpatské vína.
Prvá zmienka o obci Monar je uvedená v darovacej listine komesovi Šebušovi pri darovaní zeme Dvornik v roku 1214. V tejto listine je uvedené, že zem Dvorník leží medzi dvoma dedinami, a to Monarom, druhou dedinou Monarom, ktoré obe patrili k Bratislavskému radu, a tretou dedinou komesa Šebuša, ktorú treba stotožniť s dnešným Svätým Jurom. Existenciu dediny Monar potvrdzuje aj zápis z roku 1296, v ktorom sa viedol spor o túto dedinu.
Dedina Monar sa v roku 1324 pripomína posledný raz a musela sa teda niekedy v 14. storočí vyludniť, ale bola znovu osídlená, a to bezpochyby už príslušníkmi nemeckej národnosti, keď dostala aj svoj nový nemecký názov GARAB - PRIEKOPA. V niektorých prameňoch je uvedený názov Eisgrube - ľadová jama.
Vráťme sa k prvotnému pomenovaniu Monar. Pôvod slov Monar, Manor i Monari je odvodený od staroslovanského a ruského podstatného mena manisko - ozdoba, šperk na krk. Dedina dostala teda názov podľa výrobcov náhrdelníkov, obojkov a podobných výrobkov, čo dosvedčuje jej slovanský pôvod. Počas tatárskeho vpádu roku 1241 sa čast obyvateľstva obce Monar odsťahovala a do obce sa už nevrátila. Opustené domy obsadili nemeckí prisťahovalci, najmä z Rakúska a Bavorska, ktorí dali obci nové pomenovanie. V tejto súvislosti treba spomenúť, že aj obec Chorvátsky Grob je spomínaná pod názvom Aysbruab v roku 1549. V roku 1548 bol španielskými vojskami úplne vypálený a prišlo k novému osídleniu Chorvátmi, ktorí sa usídlili aj v Slovenskom Grobe. Vo vizitácii ( prehliadke) Bratislavskej stolice z roku 1634 sa tieto obce uvádzajú ako Horvat Eisgrub a Totaizgrub (Slovenský Grob).
Obyvatelia obce sa už v dávnej minulosti zaoberali poľnohospodárstvom, vinohradníctvom, prekvitali domáce remeslá - tkanie konopného plátna, no predovšetkým výšivkárstvo a paličkovanie, čo pretrvalo dodnes i u obyvateľov tejto nádhernej obce.Doteraz sa môžu pýšiť bohato vyšívanými krojmi i nástennými maľbami.
Súčasnosť
"Slovenský Grob - Husacina po celý rok a vínka kvalitné každý si uchlipne."
Slovenský Grob je už desaťročia najviac vychýrený povestnou husacinou, lokšami a husacou pečienkou. Rozvoniavajúca pečená hus rozplývajúca sa na jazyku a vyše storočná tradícia láka vo veľkom návštevníkov. Každý rok sem priemerne príde viac ako 50 000 návštevníkov. Hlavnú husaciu sezónu (september - december) otvára Deň otvorených dverí prevádzok s grobskými špecialitami.