Termín: | 29.08.2020 |
Téma: | VINOBRANIE a VÍNO | SLÁVNOSTI a FESTIVALY | VARENIE a PEČENIE DOBRôT |
Miesto konania: | Devičany (SR - Nitriansky kraj) Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky |
Web: | www.morusacierna.sk
soda.o2.sk/miesta/priroda-slovenska/zabudnute-poklady-slovenskych-zahrad-moruse/ mynitra.sme.sk/c/4744561/morusa-cierna-ma-liecive-ucinky.html |
Festival Moruše čiernej 2020 Devičany - 2. ročník
Utorok 1. septembra 2020 o 8:00 hod.
Festival Moruše čiernej. Putovný festival s tématikou Moruše čiernej tento rok v obci Devičany.
Chystáme pre vás:
- prezentácia a ochutnávka lokálnych produktov z Moruše čiernej
- premietanie videa o Kraji moruše čiernej
- degustácia vín a burčiaku z miestnych viníc
- prechádzka viničnou oblasťou, ukážka stromov moruše
- a všeličo iné....
MORUŠA
„Šťava z plodov sa v Pukanci oddávna využíva najmä proti zápche, má liečivé účinky i pri zápale hrdla. Plody majú antibakteriálne účinky, obsahujú vitamíny C, B, E, betakarotén, minerálne a dusíkaté látky a draslík. Práve jeho nedostatok sa, najmä u starších ľudí, prejavuje pocitom únavy, arytmiou srdca a zvýšeným tlakom krvi.“
Ján Králik je už vyše dvadsať rokov na dôchodku. Ako rodákovi z Pukanca mu je problematika čiernych moruší veľmi blízka. V Pukanci ich volajú aj viničné jahody. Uviedol, že miestny chotár je najväčšou lokalitou s výskytom moruše čiernej. Niektoré stromy už majú vraj aj štyristo rokov. V súčasnosti ich tu je približne päťsto stromov.
Je len málo takých ovocných stromov, ktoré v horúci letný deň osviežia tak dobre ako plody morúš. Vedel to už aj rímsky básnik Quintus Horatius Flaccus, ktorý už v 1. v prvom storočí n. l. vedel, že: „Ten prežije v zdraví leto, kto bude jesť po raňajkách čierne moruše trhané zo stromu, kým nepáli slnko.“
Vedela o tom aj Mária Terézia. Počas jej vládnutia sadili moruše biele popri cestách, aby pocestní mali po ruke mimoriadne svieže ovocie, ktoré si môžu vychutnať v tieni košatých stromov. Moruše čierne sa, pre zmenu, udomácnili vo viniciach, kde poskytovali sladkokyslé plody vinohradníkom ako občerstvenie.