Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

XVII. Palócka Veľká noc na Fiľakovskom hrade 2024 Fiľakovo

XVII. Palócka Veľká noc na Fiľakovskom hrade 2024 Fiľakovo
Termín: 01.04.2024
Téma: JARMOKY, TRHY a HODY | SLÁVNOSTI a FESTIVALY | ĽUDOVÉ ZVYKY a TRADÍCIE
Miesto konania: Fiľakovo (SR - Banskobystrický kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.filakovo.sk
www.youtube.com/watch?v=VQje9DvgrQ0
www.youtube.com/watch?v=Qru2N0Y1ALs

Popis

XVII. Palócka Veľká noc na Fiľakovskom hrade 2024 Fiľakovo

Dátum: 1.4.2024 od 10:30 h.

Na Veľkonočný pondelok 1. apríla o 10:30 hod. otvorí svoje brány už po 17. raz tradičné podujatie Palócka Veľká noc na Fiľakovskom hrade. Organizátor podujatia, Mestské kultúrne stredisko vo Fiľakove, aj tento rok ponúkne bohatý program. Dôraz sa bude klásť na miestne hodnoty palóckej tradície.

Návštevníci si môžu vyskúšať rôzne techniky zdobenia vajíčok, naučiť sa základy zdobenia perníkov a vyrobiť si veľkonočné figúrky z pálky. Deti sa môžu tešiť aj na rozprávkový kútik, ručne poháňaný kolotoč, rôzne súťaže zručnosti, jazdu na koni a lukostreľbu.

Program obohatí na nádvorí a na Podhradskej ulici jarmok, na mieste konania podujatia ochutnávka miestnych jedál, požehnanie jedál a veľkonočné polievanie.

Návštevníkov čaká na pódiu pod holým nebom na úpätí hradu folklórna prehliadka s viacerými folklórnymi súbormi.

Kto sú Palóci?
Palóci (Kumáni) boli turkotatárskou skupinou, ktorá v roku 1090 vpadla do Karpatskej kotliny. Ich pomenovanie má slovanský pôvod zo slova Polovec, ktoré sa pravdepodobne používalo na označenie kumánskych skupín.

Prišli teda spolu s poslednými Pečenehmi. V početnejšom množstve prišli do Uhorska až po svojej porážke Tatármi v juhoruských stepiach v 1. polovici 13. storočia. V r. 1238 žiadal panovník Kumánov knieža Kuthen od uhorského kráľa povolenie prísť do Uhorska, a tak na jar v r. 1239 prišli zvyšky Palócov do Karpatskej kotliny. Po zavraždení kniežaťa Kuthena v r. 1241 odišli na Balkán, ale po tatárskej pohrome ich Belo IV. znovu pozval do Uhorska. V roku 1246 sa už zúčastňujú na jeho ťažení proti Rakúsku. Boli to tzv. bieli Kumáni, odtiaľ ich ruský názov Polovci (plaví) a slovenský názov Plavci. Pomenovanie etnika "Palóci" je teda slovanského pôvodu.

Dostali po nich meno Plaveč dva hrady - jeden v Malých Karpatoch, druhý na severe, na rieke Poprad. Tam bránili Plavci pohraničné záseky proti Čechom, resp. Poliakom. V 40-tych rokoch 13. storočia ich prišlo veľa, preto boli usádzaní aj vo vnútri krajiny. Kráľ Belo IV. ich usadil roku 1245 v okolí Nových Zámkov, ale už v roku 1264 im pre priestupky odobral dediny a usadzoval ich vo vyľudnených a neobývaných, neúrodných častiach krajiny.

Palóci obývajú územie Hevešskej, Boršodskej, Gemerskej a Novohradskej župy. Teda juh Slovenska a sever Maďarska. Kraj, ktorý obývajú, môžeme nazvať aj Palóciou. Pre obyvateľov oblasti má pomenovanie posmešný charakter (https://sk.wikipedia.org/wiki/Pal%C3%B3ci). Ich maďarčina je údajne nepekná (neviem posúdiť, po maďarsky nerozumiem).
Zdroj: https://rachela.blog.sme.sk/c/259010/Co-s-nasimi-Palocmi.html

Autorský článok napísal: ©Folklorfest.sk

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies