Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Folklorfest.sk : podujatia na voľný čas
Tipy na víkend

Špaňodolinský štiarc 2024 Špania Dolina – 25. ročník

Špaňodolinský štiarc 2024 Špania Dolina – 25. ročník
Termín: 20.07.2024
Téma: PRETEKY a SÚŤAŽE | VARENIE a PEČENIE DOBRôT
Miesto konania: Špania Dolina (SR - Banskobystrický kraj)
Ubytovanie · Počasie · Cestovné poriadky
Web: www.spaniadolina.sk

Popis

Špaňodolinský štiarc 2024 Špania Dolina – 25.ročník

Termín: 20.7.2024
Miesto konania: Špania Dolina

Ukážky varenia miestnej špeciality "štiarcu"

Organizátori: O.Z. ZVYKY A TRADÍCIE, Obec Špania Dolina

Štiarc je tradičné banícke jedlo. Takéto jedlo sa varilo aj v okolitých obciach. Základom jedla sú očistené, nadrobno nakrájané zemiaky, ktoré sa predvaria v osolenej vode. K nim sa pridá múka. Do hrnca sa zapichne tzv. štiarcovník, čo je hrubý papek, prípadne varecha a ďalej sa to varí bez miešania asi päť až desať minút. Potom sa zleje voda a zapichnutým šťiarcovníkom sa zmes dobre vymieša, aby bola hladká a nenachádzali sa tam žiadne hrudky. Z tuhého cesta sa potom robia trhance, ktoré sa polejú opraženou údenou slaninkou, prípadne aj s opraženou cibuľkou. Štiarc sa zapíja kyslým mliekom alebo žinčicou.

Štiarc je sýte jedlo, určené pre chlapov, ktorí robili v baniach a lesoch. Hneď ráno sa zasýtili a vydržali ťažko pracovať až do obeda.

Originálny recept zo Španej Doliny:

1/ oškrabané nadrobno nakrájané zemiaky varíme v osolenej vode tak, aby ešte neboli celkom uvarené. Nasypeme hrubú polohrubú múku (pomer je na kilo zemiakov asi 40 dkg múky)
Po nasypaní múky zapichneme do hrnca tzv. štiarcovník (hrubý papek na miešanie). Ak ho nemáte, tak silnú varechu.

2/ Pomaly varíme bez miešania, až do dobrého uvarenia (treba ochutnať zemiak), ale nie celkom rozvariť.

3/ Potom vodu scediť, trocha si z nej nechať na prípadné zriedenie, ak by bola zmes veľmi hustá.

4/ Hneď miešať varechou kým neostane hladké cesto, čo sa oddeľuje od hrnca – toto je drina pre chlapov, nemali by ostať hrudky zemiakov.

5/ medzitým v inej rajnici upražíme slaninku alebo slaninu s cibuľou alebo maslo (podobne ako na halušky), ktorou sa potom zalievajú natrhané kúsky cesta. Trocha omastku si treba odliať, aby vychladol, tým si pomastiť ruky pri trhaní, aby sa cesto nelepilo na prsty.

6/ Cesto sa trhá na kúsky, podobné haluškám do misky, polieva po troche omastkom. Často premiešavame, aby sa nám kúsky nezlepili.

Toto jedlo je veľmi sýte a zapíja sa kyslým mliekom, žinčicou, mliekom a podobne.

Prajeme dobrú chuť!
redakčný článok©Folklorfest.sk

Copyright © 2011 – 2024 | Folklorfest.sk | Vlastník práv doc. Ján Styk - Institut | Všetky práva vyhradené
Údaje o prevádzkovateľovi | Obchodné podmienky | Manuál a pokyny | Nastavenia cookies